Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΑΠΟ 795% ΕΩΣ 1293% ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η πρώτη συγκριτική μελέτη της τοξικότητας του ατμού ηλεκτρονικού τσιγάρου και του καπνού των τσιγάρων
ΑΠΟ 795% ΕΩΣ 1293% ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΔΡΟΣ Κ. ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Inhalation Toxicology».

Αθήνα 11 Ιουνίου 2013. Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ουσιαστικά μη τοξικός σε σύγκριση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, σύμφωνα με την πρώτη παγκοσμίως μελέτη που εξέτασε την τοξικότητα του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του καπνού συμβατικών τσιγάρων σε καλλιέργειες κυττάρων και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «Inhalation Toxicology».

Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τοξικολογικού εργαστηρίου Abich στην Ιταλία και τον Δρα Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, συνεργάτη-ερευνητή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα,  χρησιμοποιήθηκε ατμός από 21 διαφορετικά υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη διακρίβωση της επίπτωσης σε καλλιέργειες κυττάρων, μεταξύ των οποίων και κυττάρων που υπάρχουν στους πνεύμονες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος και ως μέτρο σύγκρισης, εκχύλισμα από τον καπνό ενός συμβατικού τσιγάρου εφαρμόστηκε στον ίδιο τύπο κυττάρων. 

Μετά από 24 ώρες έκθεσης στο εκχύλισμα του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων, 20 από τα δείγματα βρέθηκαν μη τοξικά (επιβίωση κυττάρων άνω του 70%) και  μόνο ένα δείγμα έδειξε ήπια κυτταροτοξικότητα (51% επιβίωση).  Αντίθετα στο δείγμα του καπνού των τσιγάρων, η επιβίωση των κυττάρων ήταν μόλις 5,7%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η επιβίωση των κυττάρων σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν από 795% υψηλότερη σε σχέση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, φθάνοντας μέχρι το εντυπωσιακό ποσοστό του 1293%.

Σε δηλώσειες του ο δρ Φαρσαλινός τόνισε: «Στην πλειονότητα των δειγμάτων που ελέγξαμε, η κυτταρική επιβίωση ήταν κοντά στο 100%. Η ποιότητα των υγρών σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα». «Παρόλα αυτά», είπε, «η έρευνα έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ξεκάθαρα λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα καπνού. Αυτός άλλωστε είναι και ο ορισμός της πολιτικής ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα